fbpx

Co je mrtvice

Články, Onemocnění

Mrtvice neboli cévní mozková příhoda (CMP, lat. ictus,  mozková mrtvice nebo mozkový infarkt) je postižení určité oblasti mozkové tkáně vzniklé poruchou jejího prokrvení, ke kterému dochází buď uzávěrem mozkové tepny či cévy (ischemická CMP), nebo důsledkem krvácení z mozkové cévy (hemoragická CMP).

Život po mrtvici • Co je mrtvice • ischemicka cmp   

1.Ischemická: v důsledku uzavřené tepny nebo cévy v mozku. Označována také jako cévní mozková příhoda způsobená sraženinou.

Život po mrtvici • Co je mrtvice • hemoragicka cmp

2. Hemoragická: v důsledku krvácení do mozku nebo na jeho povrch.

V obou případech se jedná o akutní stav, který vyžaduje neodkladnou lékařskou pomoc. Jeho včasné rozpoznání a následný transport do specializovaného centra je velmi důležitý a má vliv na rozsah poškození mozkových buněk, které odumírají po milionech v řádu minut.

Transport pacienta, diagnostika nemoci a následná léčba musí být nastaveny bezodkladně, tak aby se zamezilo velkému a nevratnému poškození mozku s následky na fungování celého těla.

Až čtvrtina všech cévních mozkových příhod se vyskytuje u lidí ve věku 18 až 65 let, kteří se do té doby mohou cítit zdravě a ve formě.

RŮZNÉ NÁZVY PRO HEMORAGICKOU CÉVNÍ MOZKOVOU PŘÍHODU

Krvácivá cévní mozková příhoda se nazývá intracerebrální hemoragie, pokud je uvnitř tkáně, nebo subarachnoidální hemoragie, pokud je na povrchu.

TRANZITORNÍ ISCHEMICKÁ ATAKA (TIA) 

je cévní mozková příhoda s tím, že příznaky trvají méně než 24 hodin. U TIA se krevní céva v mozku zablokuje, ale trombus se sám rozpustí. TIA je také známá jako slabá mrtvice a někteří lidé ji chybně považují za závrať. Nicméně je TIA hlavním varovným signálem příští již závažnější cévní mozkové příhody.

KAŽDÁ CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA JE ODLIŠNÁ 

Po cévní mozkové příhodě se někteří lidé dobře zotavují, důležitá je ale rychlost diagnostiky a okamžité nastavení správné léčby. Cévní mozková příhoda může vést k invaliditě, která bývá mírnější nebo těžší. Cévní mozková příhoda způsobuje obvykle větší rozsah invalidity než jakýkoli jiný stav. Nicméně mnoho následků cévní mozkové příhody může být léčeno a rehabilitace může pomoci pacientům zotavit se co nejvíce.

DOPORUČENÍ

Pokud jste tak ještě neučinili, zaregistrujte na těchto stránkách. Získáte tím zdarma kurz moderní péče a rehabilitace nemocného po mrtvici, který pro vás vytvořili přední lékaři a experti na toto téma. V desítkách videí získáte jasno v tom, jak o nemocného pečovat tak, aby jeho zotavení bylo co nejrychlejší a nejúčinnější. Budeme vám také zasílat novinky a aktualizace. Z obdobného důvodu doporučujeme také sledovat naši stránku na Facebooku.

NEJNOVĚJŠÍ TIPY

Kurz péče o pacienta

Spusťte si unikátní kurz praktických znalostí rehabilitace a péče o pacienta po mrtvici pro rodinu a blízké