fbpx

Komplikace po prodělané CMP

Články, Onemocnění

Přibližně u jednoho ze čtyř lidí se mozková příhoda opakuje.

Následky cévní mozkové příhody závisí na tom, kde k ní v mozku došlo a na rozsahu poškozené části. Někteří lidé mají problémy s fyzickými aktivitami, jako je řeč, chůze a polykání. Jiné následky ale nejsou tak snadno rozpoznatelné. Mezi ně patří únava, ztráta paměti a emocionální problémy.

 

VIDITELNÉ NÁSLEDKY CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODY

Pohyb a rovnováha

Cévní mozková příhoda často způsobuje slabost podél jedné strany, která ovlivňuje paže a nohy. To může vést k problémům s chůzí, udržováním rovnováhy, úchopem a držením předmětů, inkontinencí a kontrolou střev nebo močového měchýře. Kontinence se často zlepšuje už v prvních týdnech. Inkontinence je nepříjemnou a velmi citlivou oblastí, proto je nutné osoby, které jí trpí, povzbuzovat k vyhledání lékařské pomoci.

Změny v chování

Některé osoby vykazují po příhodě změny v chování, jako například ztrátu zájmu o věci, které měly rády, jsou velmi impulzivní nebo se snáze rozzlobí. Je důležité vyhledat pomoc, pokud chování představuje nebezpečí pro dotyčnou osobu nebo její okolí.

Problémy s pozorováním věcí na jedné straně (prostorové zanedbávání)

Prostorové zanedbávání nebo nedbalost znamená, že mozek nezpracovává smyslové informace z jedné strany těla a prostoru. Člověk by mohl narazit do překážky, protože si neuvědomuje polovinu prostoru. Nemusí si všimnout poloviny jídla na talíři, protože mozek nezpracuje veškeré vizuální informace, které získá prostřednictvím zraku.

Problémy s polykáním (dysfagie)

Cévní mozková příhoda může způsobit problémy s polykáním kvůli slabým svalům v ústech a krku. Toto je známé jako dysfagie. Osoba s dysfagií může vyžadovat měkkou potravu nebo výživovou sondu, aby se zabránilo infekci plic způsobené vdechnutím potravin a nápojů. Přibližně polovina všech pacientů, kteří utrpěli cévní mozkovou příhodu, má problémy s polykáním, ale v prvních týdnech po jejím překonání se tato komplikace často zlepší.

Potíže v komunikaci – Afázie

Přibližně třetina těch, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu, má problém s řečí, který se nazývá afázie. Často je způsobena cévní mozkovou příhodou na levé straně mozku. Afázie může ovlivnit všechny aspekty řeči včetně čtení a psaní. Osoba se nestala méně inteligentní, ale je pro ni obtížné používat řeč.

Slabé obličejové svaly

Slabost ve tváři, ústech, jazyku a hrdle může také poškodit řeč.

Problémy se soustředěním a pamětí

Po cévní mozkové příhodě může být obtížné soustředit se na rozhovor. Osoba může zapomenout na to, co slyší, případně nemůže rozpoznat objekty, nebo dokonce i tváře. Všechny tyto okolnosti mohou ovlivnit komunikaci.

Osobě, která má komunikační problémy, můžete pomoci tím, že jí na zodpovězení otázek poskytnete dostatek času. Nespěchejte – odpověď může přijít až po 30 sekundách i později. Pokládejte otázky postupně a snažte se na ně sami neodpovídat. Ptejte se opakovaně, pokud jste něčemu nerozuměli.

 

SKRYTÉ NÁSLEDKY CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODY

Únava

Zesláblost nebo únava, která přetrvává i po odpočinku, může být po cévní mozkové příhodě patrná měsíce nebo i roky. Člověk může vypadat dobře, a tak je pro ostatní obtížné pochopit, že bojuje s únavou. Únava je po cévní mozkové příhodě častá a může některým lidem způsobovat vážné problémy.  

Emocionální následky

Cévní mozková příhoda je úzce spjata s problémy v emocionální rovině, jako je špatná nálada, deprese a netečnost. 

Paměť a myšlení

Problémy s pamětí a koncentrací jsou po cévní mozkové příhodě velmi časté. Jsou také známé jako kognitivní problémy. Osoby, které prodělaly cévní mozkovou příhodu, se nejdříve cítí zmatené, ale u mnohých z nich se stav zlepšuje už v prvních týdnech po prodělání příhody.

Zrak

Asi 60 % lidí má po cévní mozkové příhodě problémy se zrakem. Problémy mohou zahrnovat duální vidění nebo vysokou citlivost na světlo. Někteří lidé ztrácejí část zorného pole, což znamená, že ve svém zorném poli vše nevidí.

Bolest

Někteří lidé trpí dlouhotrvajícími bolestmi, jako je pocit, že je něco pálí v jizvě, nebo bolestí ve svalech a kloubech.

Řadu důsledků cévní mozkové příhody je možné léčit, má-li tedy přeživší osoba nějaký z těchto problémů po propuštění z nemocnice, měla by navštívit svého lékaře.

DOPORUČENÍ

Pokud jste tak ještě neučinili, zaregistrujte na těchto stránkách. Získáte tím zdarma kurz moderní péče a rehabilitace nemocného po mrtvici, který pro vás vytvořili přední lékaři a experti na toto téma. V desítkách videí získáte jasno v tom, jak o nemocného pečovat tak, aby jeho zotavení bylo co nejrychlejší a nejúčinnější. Budeme vám také zasílat novinky a aktualizace. Z obdobného důvodu doporučujeme také sledovat naši stránku na Facebooku.

NEJNOVĚJŠÍ TIPY

Kurz péče o pacienta

Spusťte si unikátní kurz praktických znalostí rehabilitace a péče o pacienta po mrtvici pro rodinu a blízké