fbpx

Riziko, že osoba dostane druhou cévní mozkovou příhodu, může být hlavní obavou postiženého i jeho rodiny a přátel. Výzkum nám říká, že po cévní mozkové příhodě má přibližně jeden ze čtyř lidí další podobný iktus během následujících pěti let.

Proto již při prvním postižení lékaři vždy zkontrolují, zda má pacient nějaký zdravotní problém, který zvyšuje riziko cévní mozkové příhody.

Hlavní zdravotní problémy, které zvyšují riziko cévní mozkové příhody, jsou:

  • vysoký krevní tlak,
  • atriální fibrilace (nepravidelný srdeční tep),
  • diabetes mellitus (cukrovka),
  • vysoký cholesterol.

Tyto stavy lze léčit, a snížit tak i riziko cévní mozkové příhody. Pokud má člověk jeden nebo i více těchto problémů, to nejlepší, co může udělat pro snížení rizika, je přijmout léčbu, která mu byla doporučena. Může také následovat rady ohledně změn svého životního stylu životní styl, jako je například ukončení kouření a hubnutí.

JAK MŮŽETE POMOCI

Motivovat osoby ke snížení rizika další cévní mozkové příhody můžete tím, že podpoříte léčbu, která jim byla naordinována. Pokud potřebují zhubnout nebo změnit stravovací zvyklosti, mohou jim být nápomocné praktické rady.

SNÍŽENÍ RIZIKA DALŠÍ CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODY

Každý má jiné riziko cévní mozkové příhody, což závisí na jeho organismu a životním stylu. Hlavní rizikové faktory cévní mozkové příhody jsou:

  1. Věk. S postupujícím věkem se vaše tepny přirozeně stanou méně pružnými, což zvyšuje pravděpodobnost, že se zablokují.
  2. Zdravotní problémy. Výše vyjmenované zdravotní problémy zvyšují riziko cévní mozkové příhody. Pokud jste prodělali TIA (slabou mrtvici), znamená to, že máte vyšší riziko další cévní mozkové příhody. Můžete však přijmout opatření ke snížení tohoto rizika.
  3. Životní styl. Riziko cévní mozkové příhody může zvýšit naše chování v každodenním životě, včetně kouření, nadváhy, příliš velkého množství alkoholu, nedostatečného cvičení, Nezdravého stravování.

Další kroky po cévní příhodě mozkové:

Rodinná historie. Nejedná se zde o dědičnost, ale o predispozici. Pokud máte v rodinné anamnéze cévní mozkové příhody, je vyšší pravděpodobnost výskytu cévní mozkové příhody i u vás.

Pokud vám bude diagnostikována cévní mozková příhoda nebo TIA (slabá mrtvice), lékaři se pokusí zjistit, co je způsobilo, a navrhnou léčbu, která snižuje možnost vzniku další cévní mozkové příhody. Například pokud máte vysoký krevní tlak, naordinují vám terapii ke zvládnutí vysokého tlaku, což současně snižuje riziko cévní mozkové příhody.

Víme, že asi 90 % cévních mozkových příhod souvisí se zdravotním stavem, který lze léčit, nebo s faktorem vztahujícím se ke stylu života, jako je kouření. Pokud víte, že máte některé z rizikových faktorů, které jsme zde uvedli, můžete snížit riziko léčebnými postupy a podniknout kroky ke zdravému životnímu stylu.

KROKY KE ZDRAVÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU

Fyzická aktivita a zdravá strava snižují riziko další cévní mozkové příhody. Zdravý životní styl vám může pomoci při zvládání stavů, jako je vysoký krevní tlak, diabetes a vysoký cholesterol, což v důsledku snižuje riziko cévní mozkové příhody.

Kroky, jako jsou příjem zdravých potravin, odvykání kouření, snížený příjmu alkoholu a více fyzické aktivity, mohou také pomoci ke snížení rizika.

Přestaňte kouřit. Kouření zdvojnásobuje riziko úmrtí v důsledku cévní mozkové příhody, takže je vhodné hledat pomoc, abyste přestali kouřit. V okamžiku, kdy kouřit přestanete, začne riziko cévní mozkové příhody okamžitě klesat, nicméně roky aktivního kuřáctví nikdo nesmaže.

Zdravá strava. Jezte spoustu zeleniny a ovoce, a je-li to možné, převážně doma připravené jídlo. Obvykle totiž obsahuje méně tuku a soli než hotová jídla a slané snacky. Nižší příjem soli může pomoci ke kontrole krevního tlaku a snížení příjmu tuku zase podpoří hubnutí.

Začněte se hýbat. S pohybem začněte hned, jak to bude možné, a postupně zátěž zvyšujte. Zkuste chodit půl hodiny denně. Chůze půl hodiny denně může snížit riziko cévní mozkové příhody až o polovinu. Také se zkuste stále pohybovat po domě. Projít se po místnosti každých 20 minut může taktéž snížit riziko cévní mozkové příhody.

Pijte méně alkoholu. Omezíte-li množství vypitého alkoholu, můžete snížit riziko cévní mozkové příhody. Hranice je stejná pro muže i ženy.

Udržování optimální hmotnosti. Udržení zdravé váhy snižuje riziko cévní mozkové příhody. Úbytek váhy vám může také pomoci, abyste kontrolovali vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi, pokud máte diabetes.

DOPORUČENÍ

Pokud jste tak ještě neučinili, zaregistrujte na těchto stránkách. Získáte tím zdarma kurz moderní péče a rehabilitace nemocného po mrtvici, který pro vás vytvořili přední lékaři a experti na toto téma. V desítkách videí získáte jasno v tom, jak o nemocného pečovat tak, aby jeho zotavení bylo co nejrychlejší a nejúčinnější. Budeme vám také zasílat novinky a aktualizace. Z obdobného důvodu doporučujeme také sledovat naši stránku na Facebooku.

NEJNOVĚJŠÍ TIPY

Kurz péče o pacienta

Spusťte si unikátní kurz praktických znalostí rehabilitace a péče o pacienta po mrtvici pro rodinu a blízké