fbpx

Akutní léčba

Články, Onemocnění

Cévní mozková příhoda je léčena podle typu a rozsahu. 

Ischemická CMP může být léčena pouze léky (trombolytiky), které sraženinu v případě úspěšné léčby „rozpustí“. 

Hemoragická  cévní mozková příhoda se většinou léčí chirurgicky, tj. operací. Oba typy vyžadují hospitalizaci od několika týdnů až po několik měsíců.

 

Ischemická cévní mozková příhoda

CMP poškozuje mozek jen za ucpanou cévou. Uvolněním cévy lze některé buňky ještě zachránit. U cévní mozkové příhody vzniklé z nedokrevnosti je léčba zcela závislá na době, která proběhla od jejího vzniku. Proto je nutná včasná a přesná diagnostika pomocí zobrazovacích metod.

Cílem léčby je urychlit obnovu krevního oběhu v postižené části mozku a podpořit a ochránit tkáně přiléhající k postižené oblasti tak, aby si zachovaly svou funkci i přes snížené prokrvení.

  • Do 4,5 hodiny od vzniku CMP: celotělová nitrožilní trombolýza (rozpouštění shluků krevních sraženin v cévách). Klíčovým ukazatelem práce iktových center je čas door-to-needle, tedy doba, která uplyne od přijetí pacienta do podání trombolýzy. Vynikající pracoviště dosahují času pod 20 min.
  • Do 6 hodin od vzniku CMP: intraarteriální trombolýza (cílené rozpouštění shluků sraženin v tepnách).
  • Do 8 hodin od vzniku CMP: mechanické zprůchodnění příslušné mozkové tepny, spojené s odstraněním sklerotických plátův krčních tepnách.

 

Hemoragická cévní mozková příhoda

U CMP vzniklé po krvácení je nutné identifikovat zdroj krvácení, poté následuje léčba farmakologická vedoucí k úpravě nitrolebního tlaku a prevenci komplikací. Neurochirurgická léčba je používána u krvácení do oblasti mozečku a u krvácení do povrchových oblastí mozku při zhoršování místního neurologického nálezu.

Při krvácení z cév obaly mozku je nejdůležitější po zjištění zdroje krvácení jeho zastavení technikami, které využívají angiografické intervence. Jedná se o časnou operaci krvácejícího zdroje. Obvykle následuje odložený neurochirurgický zákrok, který definitivně odstraní možný vznik dalšího krvácení.

Nejčastějšími zdroji krvácení jsou aneuryzmata a arteriovenózní malformace. V případě ruptury bývá diagnostikováno subarachnoidální krvácení či v ojedinělých případech intrakraniální krvácení.

 

AKUTNÍ LÉČBA CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODY

Pokud existuje podezření na  cévní mozkovou příhodu, měla by být osoba odvezena na speciální jednotku pro cévní mozkové příhody do nemocnice. Jako pomoc při diagnostice cévní mozkové příhody a jejích příčin slouží radiologické zobrazení mozku a další vyšetření. V případě ischemické cévní mozkové příhody (kvůli blokaci krevní cévy v mozku) zahrnuje léčba léky na rozpuštění sraženin (trombolýza) a léky, které zabraňují krvi, aby tvořila sraženiny.

Trombektomie je léčba, která odstraňuje sraženinu pomocí mechanického zařízení. To ale platí pouze v malém množství případů. V případě hemoragické  cévní mozkové příhody (v důsledku krvácení do mozku) léčba zahrnuje léky ke snížení krevního tlaku a operaci k zastavení krvácení nebo snížení tlaku v mozku.

 

REHABILITACE

Každá osoba, která to potřebuje, by měla okamžitě po příhodě zahájit rehabilitaci, která se často zahajuje již v nemocnici.

 

Terapie zahrnuje:

Ergoterapie: pomáhá lidem znovu si osvojit každodenní činnosti, specializuje se na ruku.

Fyzioterapie: zlepšuje pohyb, rovnováhu a koordinaci.

Logopedie: pomůže v komunikaci a polykání.

Psychologické terapie: pomáhají s pamětí a problémy v myšlení, stejně jako s úzkostí a depresí.

Dietetik poradí s jídlem a pitím lidem, kteří mají potíže s polykáním, a také poskytne informace ohledně zdravé výživy.

 

Rehabilitace znamená, že se snažíte obnovit funkci co nejblíže normálu a přizpůsobujete se reálným možnostem. Zaměřuje se na to, abyste mohli vykonávat své obvyklé aktivity a abyste mohli komunikovat, pohybovat se a být co nejvíce nezávislí.

Rehabilitaci byste měli zahájit velmi brzy po  cévní mozkové příhodě. Můžete začít v nemocnici a měli byste pokračovat doma, pokud je to nutné.

Rehabilitace a následná péče zahrnuje kombinované a koordinované užití medicínských, sociálních, vzdělávacích a pracovních prvků tak, aby se pacient po prodělání cévní mozkové příhody vrátil co nejdříve do běžného života. Časná rehabilitace by měla být zahájena již na lůžku iktové jednotky. Její součástí je především polohování jako prevence vzniku dekubitů, redukce hypostatických otoků a vzniku kontraktur, manipulace s paretickou končetinou apod.

Rehabilitace zlepšuje funkční stav i u velmi starých pacientů s interními komorbiditami nebo se závažným neurologickým a funkčním deficitem, nicméně je v jejím průběhu je třeba přehodnocovat vývoj stavu pacienta ve vztahu k nastaveným krátkodobým terapeutickým cílům a případným komplikacím. Současně by se však měla zohlednit zvýšená unavitelnost pacientů po cévní mozkové příhodě.

V první řadě musí pacient začít aktivně cvičit a protahovat zkrácené (spastické) svaly podle instruktáže fyzioterapeutů a ergoterapeutů. K požadovanému zlepšení mohou přispět i různé dlahy a ortézy, často i individuálně vyráběné na základě předpisu rehabilitačního lékaře.

Zásadní význam má polohování, při němž by neměl pacient setrvávat v patologických pozicích vyvolávajících kloubní bolest nebo zvyšujících spasticitu.

Rehabilitace vede ke zlepšení hybnosti pomocí mechanismů, které mají za následek reorganizaci struktur řízení motoriky. Ve zdravém mozku dochází vlivem trénovaného pohybu k funkčním změnám motorického kortexu. Strukturální léze v důsledku cévní mozkové příhody vyvolá funkční změny v okolí zdravé tkáně. V současnosti je kladen důraz na aktivní zapojení pacienta do programu s vysokým počtem opakování pohybu a postupným navyšováním zátěže tak, aby došlo k funkční reorganizaci nepoškozených přilehlých struktur.

 

JAK PROBÍHÁ REHABILITACE

Během rehabilitace pracujete s terapeuty. Terapeut provádí úplné posouzení stavu a navrhuje léčbu, která vyhovuje vašim potřebám. Společně si nastavíte cíle, kterých chcete dosáhnout, a vypracujete plány pro jejich dosažení. V závislosti na druhu terapie budete možná potřebovat cvičení. Můžete pracovat na rozvoji vytrvalosti nebo se učit novým způsobům vykonávání věcí.

 

Rady pro rehabilitaci:  Pacienti, kteří prodělali  cévní mozkovou příhodu, nám sdělují, že k pokračování v rehabilitaci může být zapotřebí poměrně velkého úsilí a odhodlání. Může to být velmi obtížná práce, a to jak fyzicky, tak i duševně. Mnoho z nich však považuje za užitečné učinit zásadní pokrok v řeči, chůzi a dalších klíčových dovednostech.

 

  • Najděte si pomocníky. Cvičení může být velmi obtížná práce, takže vyhledejte pomoc členů rodiny nebo přátel. S pomocí druhých lidí pro vás může být pravidelné cvičení snazší a můžete dosáhnout úspěchu.
  • Zůstaňte pozitivní. Lidé, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu, říkají, že pozitivní stav mysli může pomoci v posunu v rehabilitaci.
  • Pokračujte v rozvíjení pohybu. Zkuste začlenit pohyby nebo cvičení do každodenních úkonů.
  • Stanovte si cíle. Stanovení dosažitelných cílů vám po jejich dosažení dodá pocit úspěchu

DOPORUČENÍ

Pokud jste tak ještě neučinili, zaregistrujte na těchto stránkách. Získáte tím zdarma kurz moderní péče a rehabilitace nemocného po mrtvici, který pro vás vytvořili přední lékaři a experti na toto téma. V desítkách videí získáte jasno v tom, jak o nemocného pečovat tak, aby jeho zotavení bylo co nejrychlejší a nejúčinnější. Budeme vám také zasílat novinky a aktualizace. Z obdobného důvodu doporučujeme také sledovat naši stránku na Facebooku.

NEJNOVĚJŠÍ TIPY

Kurz péče o pacienta

Spusťte si unikátní kurz praktických znalostí rehabilitace a péče o pacienta po mrtvici pro rodinu a blízké