fbpx

Jak dál

Články, Život

Proces propuštění pacientů po prodělané cévní mozkové příhodě a úroveň poskytované podpory se mohou lišit v závislosti na regionu.

Plán propuštění zahrnuje:

  • Rehabilitaci
  • Lékařskou léčbu
  • Domácí péči
  • Kontakt na zařízení, na které se můžete případně obrátit
  • Plán následné péče

PŘEHLED POKROKU

Osoby po prodělané cévní mozkové příhodě by měly po propuštění z nemocnice absolvovat alespoň jedno vyšetření, nejlépe po půl roce. Takto jim bude možné poskytnout dostatečnou podporu i poté, co se jejich potřeby změní. Pokud se tak nestane nebo máte pocit, že se vám dostatečné léčby a podpory nedostává, kontaktujte praktického lékaře.

PŘEDČASNÉ PROPUŠTĚNÍ

Někteří pacienti mohou být z nemocnice propuštěni brzy a mohou pokračovat v domácí rehabilitaci za předpokladu, že se dokáží přesunout z postele na židli a žijí v bezpečném domácím prostředí.

BYDLENÍ

Někteří pacienti, kteří jsou po prodělání  cévní mozkové příhody invalidní, mohou žít i nadále nezávisle. Je však možné, že budou ve svém domácí prostředí potřebovat provést úpravy nebo budou potřebovat pomoci s každodenními úkony, jako je nakupování a vaření. Pokud potřebují pomoc v mnoha aspektech života, bude nutné jejich ubytování v domě s pečovatelskou službou nebo mohou bydlet s příbuznými. Pokud můžete, promluvte si se svým příbuzným o jeho přáních.

PRÁCE

Invalidní osoby jsou chráněny zákonem o rovnosti v práci a zaměstnavatel je povinen vám umožnit zůstat v práci, pokud je to možné. Máte nárok na dávky a jinou podporu, které vám ulehčí váš návrat do zaměstnání.

ŘÍZENÍ A POHYB

Nějakou dobu po prodělání  cévní mozkové příhody nebo TIA (slabé mrtvici) nejste způsobilí řídit auto nebo motocykl. Postup vždy konzultujte se svým lékařem a následně je potřeba se přihlásit na městský úřad. Pokud jste řidičem městského nebo meziměstského autobusu či kamionu, musíte o prodělání onemocnění informovat svého zaměstnavatele. Zažádejte si o průkaz ZTP nebo ZTP/P, který vám pomůže v běžném provozu a usnadní parkování na vhodných místech.

DOPORUČENÍ

Pokud jste tak ještě neučinili, zaregistrujte na těchto stránkách. Získáte tím zdarma kurz moderní péče a rehabilitace nemocného po mrtvici, který pro vás vytvořili přední lékaři a experti na toto téma. V desítkách videí získáte jasno v tom, jak o nemocného pečovat tak, aby jeho zotavení bylo co nejrychlejší a nejúčinnější. Budeme vám také zasílat novinky a aktualizace. Z obdobného důvodu doporučujeme také sledovat naši stránku na Facebooku.

NEJNOVĚJŠÍ TIPY

Kurz péče o pacienta

Spusťte si unikátní kurz praktických znalostí rehabilitace a péče o pacienta po mrtvici pro rodinu a blízké