fbpx

Na koho se obrátit při návratu do běžného života po mrtvici

Blog, Články

Může se stav po mrtvici ještě zlepšit? To bývá nejčastější otázkou nejen samotných pacientů, ale i jejich blízkých. Odpověď je ano, ale je třeba co nejdříve najít vhodného specialistu a s ním začít problém řešit. Následky, které s sebou prodělání mrtvice může přinést, je hned několik a zde jsou nejčastější z nich:

  • Slabost nebo ochrnutí na pravé či levé straně těla,
  • problémy s řečí a vyjadřováním,
  • potíže při čtení, psaní, počítání,
  • potíže s učením nebo zapamatováním si nových informací,
  • poruchy vidění a problémy s prostorovou orientací,
  • problémy s běžnými činnostmi v domácnosti.

Dobrou správou ale je, že ve všech případech je zde šance na zlepšení. Pojďme se tedy podívat, kdo vám v jednotlivých případech může nabídnout pomocnou ruku.

Problém s pohybem zvaný spasticita

Spasticita neboli porucha svalového napětí trápí až 42 % všech pacientů po mozkové mrtvici. Jde o narušené hybnosti, které pacientům komplikuje provádění běžných aktivit. Zde je velice důležitá kvalitní a intenzivní rehabilitace, která takové následky dokáže buď zmírnit nebo dokonce zcela napravit.

Mysleme na to, že jakákoliv rehabilitace může být pro pacienty náročná nejen fyzicky, ale i psychicky. Cvičení jim totiž neustále připomíná jejich nové pohybové omezení a podpora rodiny, blízkých a stejně tak i správná motivace jsou zde opravdu na místě.

ruka svírající modrý míček
Odborník vždy zhodnotí stav pacienta a přizpůsobí mu i výběr cvičení, které mu pomůže se co nejdříve dostat zpět do formy.

Centra spasticity, ve kterých se na tento problém specializují, najdeme po celé České republice, takže je velká šance, že to některého z nich budete mít blízko.

Síť fyzioterapeutů

www.fyzioterapeut-cr.cz

www.cerebrum2007.cz 

www.ictus.cz 

www.ergoaktiv.cz

www.fyzioaktiv.cz

Znovu se učit mluvit a číst s pomocí logopeda

Problém s vyjadřováním nebo artikulováním je dalším častým následkem cévní mozkové příhody. Pokud jde o váš případ nebo případ vašeho blízkého, doporučujeme vyhledat pomoc zkušeného logopeda, který vám pomůže nejen se správným vyslovováním, ale i pamětí, plynulostí řeči a tzv. symbolickými funkcemi, kam patří schopnost čtení, psaní a počítání. Zároveň vám může doporučit i vhodné pomůcky (jako jsou speciální lžíce nebo hrníčky), které vám usnadní stravování.

Zmírnění, či odstranění poruch s řečí, pamětí nebo stravováním si vyžaduje systematickou a dlouhodobou péči, která se neobejde bez pořádné dávky trpělivosti a podpory odborníků, ale dá se rozhodně zvládnout.

Užitečné odkazy

Ergoterapie aneb práce léčí

Domácí práce mohou být pro pacienty po mozkové příhodě tou nejlepší formou rehabilitace. Aby toho ale byli schopni, bývá třeba pomoc ergoterapeuta. Ten pomáhá pacientům s nácvikem každodenních aktivit, jako je oblékání, koupání nebo příprav jídla. Na základě analýzy potíží, se kterými se pacient potýká, doporučuje kompenzační a technické pomůcky, a stejně tak učí pacienta a jeho blízké, jak je správně používat. Obrátit se na něj můžete i s otázkami ohledně úprav domácího prostředí (úprava koupelny, bezbariérový přístup) nebo s nácvikem konkrétních dovedností, které potřebujete k návratu do svého zaměstnaní.Jeho hlavním cílem je zvýšit kvalitu života lidí s postižením a pomoci jim být co nejvíce soběstačnými.

seniorka s vnukem loupou brambory
I uvaření obědu může být formou terapie, která lidem po mozkové mrtvici pomáhá. 

Terapie rozhovorem – promluvte si s psychologem

Už během prvních dnů v nemocnici, si často pacienti začínají uvědomovat svá nová omezení v řeči, paměti nebo pohybu. Jde o stresující stav, který může vyústit v deprese nebo úzkosti, a ty se pak mohou projevovat resignací na léčbu, odmítáním jíst nebo izolací od společnosti. Všechny tyto mechanismy mají negativní dopad na následnou rekonvalescenci, stav pacientů se nelepší, a to je dostává do začarovaného kruhu beznaděje.

Duševní pohoda je klíčem k uzdravení, proto neváhejte vyhledat pomoc psychologa, se kterým si o svých pocitech můžete promluvit, a který vám pomůže tuto náročnou životní situaci zvládnout. Říct si o pomoc, není žádná ostuda nebo selhání.

žena s rukami v klíně při rozhovoru
Nebojte se vyhledat pomoc psychologa a promluvte si s ním o svých pocitech. I duševní pohoda je totiž nezbytným klíčem k uzdravení. 

Pomoc sociálních pracovníků

Rehabilitace, ztráta zaměstnání a zdroje příjmů, kompenzační pomůcky, spolupráce s ošetřovateli nebo hledání vhodného zdravotnického zařízení – do těchto vod bývá často pacient a jeho rodina vhozena bez jakéhokoliv varování s nutností se co nejdříve zorientovat. Aby se neutopili, ale naopak se cítili jako ryba ve vodě, jim pomáhají sociální pracovníci. Jejich seznam najdete na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí, kde si je můžete i přehledně vyfiltrovat podle města. Pomohou vám projít si celým procesem, ujasnit si, na co máte nárok a jak o dávky žádat.

Pamatujte, i když se může zdát, že jste na vše sami, je zde řada odborníků a specialistů, kteří vám rádi pomohou. Stačí se jen nebát ozvat. 
Který odborník pomohl právě vám? Budeme rádi za vaše osobní zkušenosti v komentářích pod článkem nebo na našich sociálních sítích.

DOPORUČENÍ

Pokud jste tak ještě neučinili, zaregistrujte na těchto stránkách. Získáte tím zdarma kurz moderní péče a rehabilitace nemocného po mrtvici, který pro vás vytvořili přední lékaři a experti na toto téma. V desítkách videí získáte jasno v tom, jak o nemocného pečovat tak, aby jeho zotavení bylo co nejrychlejší a nejúčinnější. Budeme vám také zasílat novinky a aktualizace. Z obdobného důvodu doporučujeme také sledovat naši stránku na Facebooku.

NEJNOVĚJŠÍ TIPY

Kurz péče o pacienta

Spusťte si unikátní kurz praktických znalostí rehabilitace a péče o pacienta po mrtvici pro rodinu a blízké