fbpx

Jak cvičit paměť po mozkové mrtvici?

Blog, Články

Zpozorovali jste na sobě nebo na svých blízkých, že mají čím dál větší problém s pamětí? Hledání klíčů nebo brýlí se stalo denní aktivitou, objevují se problémy, vybavit si jméno spolužáka nebo sousedky, zkrátka jako by byl mozek v hluboké mlze. Tento stav může být následkem prodělané mrtvice a stejně jako rehabilitace, která pomáhá posílit svaly, je třeba věnovat pořádný trénink i mozku. Technik je několik, tak se na ně pojďme podívat.

1.   Počítání bez kalkulačky 

Patřila matematika mezi vaše oblíbené předměty nebo jste se obávali každé hodiny? Pokud jste si s čísly rozuměli už na škole, mohlo by vás bavit počítání zpaměti. Ideální je připravit si několik základních příkladů, u kterých můžete postupně přidávat na složitosti. Nebo si schovejte příští účtenku a zkuste si ceny nákupu sečíst hezky po staru na kousku papíru.

sčítaní pod sebou na zažloutlém papíru

 

Počítání bez kalkulačky je skvělým tréninkem, u kterého si sami můžete zvolit náročnost a přidávat podle potřeby.

2.   Zkoušejte nové věci 

Řadu věcí, za ty roky děláme už zcela automaticky a náš mozek u toho hezky odpočívá. Zkuste ho probudit z této letargie například novým receptem, který jste nikdy dříve nezkoušeli nebo se začněte učit nový jazyk. Obě tyto činnosti zapojují v mozku hned několik center, a navíc je nemusíte provádět sami. Na obědu si můžete pochutnat s rodinou a nová slovíčka můžete zase procvičovat s dětmi nebo vnoučaty.

dvě ženy dělají pizzu v kuchyni

 

 

 

 Vyzkoušejte uvařit na rodinnou sešlost něco nového podle receptu. Zapojíte mozek a pohostíte i návštěvu – ideální kombinace.

3.   Zapojte představivost 

Zapojení představivosti je skvělým stimulem pro vaši paměť. Na výběr máte hned z několika možností, jak představivost využít ve svůj vlastní prospěch.

  • Začít můžete například skládáním různých hlavolamů nebo puzzle. Tato technika kromě paměti posiluje i prostorovou představivost, tak to máte rovnou 2 v 1.
  • Pokud vás puzzle zrovna neoslovilo, zkusit můžete kreslit mapy. Po příští procházce nebo pochůzkách městem si zkuste po návratu domů zakreslit celou vaši trasu.
  • A na závěr pro vás máme ještě jeden tip, a to vyprávění příběhů. Každý z nás má nějakou vtipnou historku, o kterou by se rád podělil nebo příběh, který by si rády poslechly děti před spaním. V tomto případě stačí najít jen vhodné posluchače a popustit uzdu své fantazii.

4.   Staré dobré luštění křížovek 

Otestujte si své znalosti během luštění křížovek nebo vědomostních soutěží. Skvělou alternativou může být i sudoku, kris kros nebo osmisměrky. Všechny kvízy, hlavolamy a hry se slovy posilují mozek a cvičí paměť. Záleží tedy jen na vás, který typ křížovek si vyberete.

sudoku s tužkou

 

 

 

 

 

 Křížovky, osmisměrky, sudoku, kris kros – který hlavolam je váš oblíbený?

5.   Hraní her na počítači 

Poslední bod, který jsme si pro vás připravili vás možná překvapí, ale i hraní her ať už deskových nebo na počítači může mít pozitivní vliv na mozek.

První naše doporučení je hraní Tetrisu. Každý asi zná hru, kdy shora padají kostičky různých tvarů a je třeba je správně na sebe poskládat. Během hraní této hry cvičíte prostorovou orientaci, exekutivní funkce, myšlení i pozornost, a to je pro mozek už pořádné cvičení.

dřevěný tetris na modrém pozadí

 

 

 

 

 

 

  I hraní těch správných her pomáhá cvičit mozek. Posilování paměti nemusí být žádná nuda

  • Zkusit můžete i projekt neziskové společnosti Mentem. Na jejich stránce najdete hned několik různých her, které vybral tým psychologů právě za účelem zlepšení fungování mozku pro lidi v České republice. Vše je v češtině a nemusíte tak mít obavy, že byste něčemu nerozuměli. Samotná hra pak sleduje každý váš krok a snadno se přizpůsobí vašemu tempu. A pokud by se vám zdálo, že hraní her přece nemůže pomoci s pamětí, tak Mentem používají například i v brněnské nebo ostravské fakultní nemocnici. Pozitivní vliv vybraných her na mozek tak potvrzují i odborníci na slovo vzatí.

Stačí 10 minut denně

O tom, čím je možné mozek posilovat jsme si už řekli, ale zůstává zde ještě otázka, jak dlouho a jak často. Z výzkumů vyplývá, že mozek se opravdu chová jako svaly – pokud ho nějakou dobu neposilujeme i on má tendence ochabovat. Ideální tedy je, ho „zatěžovat“ pravidelně. K tomu doporučujeme vyhýbat se stresu, dbát na svou životosprávu a každý den si najít aspoň 10 minut na některou z aktivit výše.

A pokud by vás zajímalo, co dalšího můžete udělat pro své zdraví v rámci prevence, doporučujeme přečíst si náš starší článek, kde jsme se tomuto tématu věnovali podrobněji.

DOPORUČENÍ

Pokud jste tak ještě neučinili, zaregistrujte na těchto stránkách. Získáte tím zdarma kurz moderní péče a rehabilitace nemocného po mrtvici, který pro vás vytvořili přední lékaři a experti na toto téma. V desítkách videí získáte jasno v tom, jak o nemocného pečovat tak, aby jeho zotavení bylo co nejrychlejší a nejúčinnější. Budeme vám také zasílat novinky a aktualizace. Z obdobného důvodu doporučujeme také sledovat naši stránku na Facebooku.

NEJNOVĚJŠÍ TIPY

Kurz péče o pacienta

Spusťte si unikátní kurz praktických znalostí rehabilitace a péče o pacienta po mrtvici pro rodinu a blízké