fbpx

Mrtvice z hlediska neurologie 01

Lekce 1

prim. plk. MUDr. Roman Havlíček

Primář neurologického oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze

Video se nezobrazuje

Video na této stránce je k dispozici pouze registrovaným a přihlášeným uživatelům. Aktuálně nejste přihlášeni, například proto, že jste se registrovali na jiném zařízení nebo s použitím jiného prohlížeče. Pokud jste se již registrovali, pro zobrazení videa prosím vložte svou emailovou adresu, se kterou jste se registrovali, do políčka dole a odešlete kliknutím na tlačítko “Přihlásit se”. Pokud nejste registrováni a máte o to zájem, KLIKNĚTE SEM.


Video se nezobrazuje

Video na této stránce se nezobrazuje, jelikož lekce ještě není otevřena. Počkejte, prosím, na emailovou zprávu, ve které vás ke sledování videa pozveme. Děkujeme za trpělivost.

ADRESA NENALEZENA

Vaši emailovou adresu jsme v databázi registrovaných uživatelů nenašli. Možná došlo k překlepu nebo jste zadali nesprávnou adresu. Zkuste to prosím znovu. Pokud nejste registrováni a máte o to zájem, KLIKNĚTE SEM. Aktuálně je registrace otevřena a je zdarma.


DOKONČETE PROSÍM REGISTRACI

Vaše registrace ještě není dokončena. Klikněte prosím na odkaz  pro potvrzení registrace, který jsme vám poslali emailem poté, co jste zadali a odeslali svou emailovou adresu v registračním formuláři.

Podívejte se na video pana primáře Havlíčka na téma cévní mozkové příhody z hlediska neurologie. Po zhlédnutí přejdete na další video této lekce kliknutím na tlačítko „Další video„, které naleznete vpravo nebo pod videem podle toho, na jakém zařízení stránku sledujete.

Tip

Je velmi důležité znát varovné příznaky mrtvice, protože se jedná o rozšířené onemocnění, které v České republice ročně postihne přibližně 25 000 osob. Ke snadnému rozpoznání příznaků mrtvice můžete použít mnemotechnickou pomůcku FAST, která znamená: F (anglicky face = obličej): pokleslý koutek úst, nebo oční víčko, A (arm = ruka) slabost rukou, S (speech = řeč) potíže s řečí nebo s jejím porozuměním a T (time) čas – rychle zavolat záchrannou pomoc. Vedle těchto příznaků se mohou u pacientů objevit také poruchy zorného pole, poruchy rovnováhy, poruchy vědomí nebo bolesti hlavy. Pokud se u vás nebo někoho jiného objeví jakýkoliv z těchto příznaků, je nutné neprodleně zavolat 155 rychlou záhrannou službu, protože včasná léčba může výrazně zlepšit výsledek. V žádném případě netrasportujte postiženého do nemocnice sami.

Slovníček

Akutní mozková příhoda    náhlý nástup příznaků, které se objevují při mrtvici.
Cévní mozková příhoda 
  stav, kdy dojde k přerušení přívodu krve do mozku, a to buď ucpáním, nebo prasknutím tepny, což má za následek poškození mozkové tkáně.
Cukrovka 
  metabolická porucha charakterizovaná vysokou hladinou cukru v krvi.
Hypercholesterolemie
   stav charakterizovaný vysokou hladinou cholesterolu v krvi.
Hypertriglyceridémie    stav charakterizovaný vysokou hladinou triglyceridů, 2. typu tuku, v krvi. To může zvyšovat riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
Mnemotechnická pomůcka    paměťová pomůcka nebo nástroj používaný k zapamatování informací nebo faktů. V tomto případě se používá mnemotechnická pomůcka "FAST", která pomáhá lidem rozpoznat příznaky mrtvice.
Trombektomie    specializovaná léčba ischemické cévní mozkové příhody, při níž se pacientovi do třísla zavede tenký katétr, kterým se odstraní krevní sraženina z ucpané mozkové tepny.
Trombolýza    Léčba ischemické cévní mozkové příhody, při níž se do žíly podává lék, který rozpustí krevní sraženinu ucpávající mozkovou tepnu.
Vedlejší příznaky    další příznaky, které se mohou vyskytnout u pacienta s akutní cévní mozkovou příhodou, jako jsou poruchy zorného pole nebo poruchy rovnováhy.
Vysoký krevní tlak    stav, při kterém je síla krve na stěny tepen příliš vysoká.

DOPORUČENÍ

Pokud jste tak ještě neučinili, zaregistrujte na našich stránkách. Získáte tím zdarma kurz moderní péče a rehabilitace nemocného po mrtvici, který pro vás vytvořili přední lékaři a experti na toto téma. V desítkách videí získáte jasno v tom, jak o nemocného pečovat tak, aby jeho zotavení bylo co nejrychlejší a nejúčinnější. Budeme vám také zasílat novinky a aktualizace. Z obdobného důvodu doporučujeme také sledovat naši stránku na Facebooku.

JAK STRÁNKU POUŽÍVAT

Výuková videa kurzu jsou organizována v lekcích viz. menu nahoře na stránce a v zápatí. Další možností je vyhledat videa podle jejich témat.

Tlačítka „Předchozí video“ a „Další video“ odkazují odpovídající videa v dané lekci.

Obsah se přednášející snažili popsat tak, aby jim rozuměl každý i bez odborného vzdělání, nicméně některým výrazům se i přesto nevyhnuli. Proto máte pod videy k dispozici slovníček, kde se dozvíte, co které výrazy znamenají.

Některé lekce obsahují také takzvané tipy, ve kterých naleznete důležitá a účinná doporučení. Obdobně můžete na stránkách nalézt odkazy na další články a nástroje mimo náš web.

Jak pracovat s videem

Video si spustíte kliknutím na šipku uprostřed. Další ovládací tlačítka se vám zobrazí na chvíli po spuštění  pod videem a také kdykoli umístíte nad video kurzor myši. Video si můžete zvětšit na celou obrazovku, což je užitečné například při demonstraci pomůcek nebo cviků.